13 Ekim 2018 Cumartesi

Mara Salvatrucha


Mara Salvatrucha    MS-13


1960'larda ve 1980'lerde Los Angeles'ta 18'inci cadde ve Mara Salvatrucha çoğaldı. Tahminlere göre, Meksika ve Orta Amerika'da 130.000 ila 300.000 üye ile bağlantıları vardı. Güney Kaliforniya'dan; Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Denizi'ndeki büyük şehirlere ve kırsal yerlere kadar uzanıyordu.

Mara Salvatrucha - "Mara"; Salvadoran argosunda ''çete', "Salvatrucha" yine Salvadoran argosunda ''Salvadoran adamı'' anlamına gelir

Başlangıç
Çok sayıda Salvadorlu mülteci, 1980'lerde El Salvador'daki isyancılara karşı ABD destekli iç savaştan kaçtı ve Los Angeles Kaliforniya'daki Rampart bölgesine yerleştirildi. Çetenin nasıl oluştuğuna dair birkaç versiyon var. İlk versiyon, Los Angeles'a geldikten sonra Salvadoranlı gençlerin mevcut Hispanik çeteleri, özellikle 18. Sokak Çetesi tarafından kabul edildiğini belirtiyor. Bu gençler El Salvador'daki iç savaş sırasında aldıkları savaş deneyimi nedeniyle çeteler tarafından geniş çapta kabul edildi. Farklılıklar ortaya çıktı ve Salvadoranlılar; önceden var olan çetelerden, Mara Salvatrucha kliklerini kendi başlarına oluşturmaya başladı.

Mara Salvatrucha ile alakalı ikinci bir versiyon, Salvadorlular Los Angeles'ın Rampart bölgesinde yer değiştirdikten sonra, gençlerin önceden kurulmuş olan Hispanik çetelerinin hedefleri haline geldiklerini ve kendilerinin ve ailelerinin korunmaları için çeteyi oluşturdukları bilinmektedir.

Klikler ve Uyeler
Kesin istatistikler olmadığından, klik sayısını veya üye sayısını tahmin etmek zor. MS-13'in 33 ülkede en az 115 farklı klikte 15.000'den fazla üyenin olduğu tahmin edilmektedir ve bu sayılar sürekli artmaktadır. En büyük yoğunlaşmaya sahip alanlar 20 farklı klik ve 4 bin 400'ün üzerinde üyesi olan Güney Kaliforniya'dır. New York City, 24 klik ve 1.700'den fazla üye, Kuzey Virginia / D.C., 21 klik ve toplamda 5.000'den fazla üye.



Var oldukları bilinen yabancı ülkeler; Kanada, Guatemala, Honduras, Meksika ve El Salvador'dur. Orta Amerika'da 250.000'in üzerinde Mara Salvatrucha üyesi olduğu tahmin edilmektedir. Kaynaklar ayrıca Alaska, Arkansas, Florida, Georgia, Illinois, Maryland, Michigan, Nevada, New Jersey, Kuzey Carolina, Oklahoma, Oregon, Rhode Island, Texas ve Utah eyaletlerinde Mara Salvatrucha'nın güçlü bir varlığını göstermektedir

Tanımlayıcılar
Mara Salvatrucha veya Mara Salvatrucha 13, MS 13 ve MS XIII olarak bilinir. “13” sayısının şanslı olduğunu düşünülüyor. “M” nin La eMe veya Meksika Mafyası ile ilgili olduğu düşünülüyor. Meksika Mafyası bir hapishane çetesidir, kaynaklara göre birçok Güney Kaliforniya Hispanik çetelerini kontrol eder. Güney Kaliforniya ile MS uyumunun bir başka kanıtı olarak, Sureño, Sureño 13, Sur veya Sur 13 terimlerini de kullanabilirler. MS üyelerinin vücutlarının çoğu bölgesinde MS ile ilgili sembolleri işaretleyici yani dövme olarak kullandıkları bilinmektedir.


Honduras Başkanı Ricardo Maduro'nun bir mesajı ile birlikte Şubat 2004'ün sonunda kuzey Honduras'ta bir ergen erkeğinin parçalanmış bir cesedi bulundu. Mesaj, ''hükümet, sokak çetelerini hedef almaya devam ederse, daha ​​fazla insan ölecek'' idi. ''Sonraki kurbanlar polisler ve gazeteciler olacak.” mesajı ertesi gün bir polis memurunun parçalanmış cesedinin bulunmasından sonra verildi. Ocak ayının başından iki hafta sonra, Guatemala Devlet Başkanı Oscar Berger, bir adamın parçalanmış cesedine eklenmiş bir notta benzer bir mesaj aldı. Her iki mesaj da, Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Amerika'daki en büyük çetelerden biri olan, adı “Mara Salvatrucha 13” (MS13) olan çete ile bağlantılı olduğu kanıtlanmıştır. Los Angeles'taki Salvadoran göçmenleri arasında, 1980'lerin ortasında ortaya çıktı. “Salvatrucha” ismi “Salvadoran gerillaları” ya da ''savaşçıları'' nı ifade eder. Yirmi yıldan kısa bir süre içinde, MS13 Orta Amerika'da çoğalmış ve Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da birçok şehre taşınmıştır.

FBI, MS13'in Orta Amerika'da 250.000'den fazla çete üyesini barındırdığını ve Amerika'da onbinlerce çete üyesinin olduğunu, ülke içinde uluslararası bir suç örgütünün tam olarak oluştuğunu belirtti. Üyelerin birçoğu, çoğunlukla 11 yaşın üzerinde ama genellikle 21 yaşın altında olan, ikinci nesil yasadışı göçmenlerdir.

Los Angeles bölgesinde, en az 10.000 MS13 üyesi olduğu söyleniyor, bunların yüzde 95'i cinayet tutuklamasıyla karşı karşıya kalıyor. Kuzey Virginia'da polis tarafından bildirilen 3.500 MS13 üyesi var, sadece Fairfax ilçesinde 1.500'lük bir klik var.

Bir Fairfax ilçesi polis yetkilisi MS13 için şunları söyledi: “Bunun zor bir savaş olduğunu biliyoruz. Onları buradan çıkardığımızda, onları başka bir yere taşıyoruz. Onlardan kurtulamayacağımızı biliyoruz.

Mara Salvatrucha 13'ün hikayesi, El Salvador'un ve on iki yıllık iç savaşın sonuçlarının hikayesidir. 1980'den 1992'ye kadar, Salvadoran hükümeti ile komünist isyancılar arasındaki çatışma 75.000'den fazla cana mal olmuş, Amerika'ya ve Orta Amerika'da ki komşularına bir milyondan fazla mülteci göndermiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Salvadoran gurbetçilerin çoğu başlangıçta Los Angeles veya Kuzey Virginia'da yoğunlaşan iki alandan birine yerleşti.

Göç, Los Angeles'taki etnik yoğunlaşmayla birleşti, kendi kendini seçen bir grubun, sadece kendi halkını korumak için iktidara yükseldi. Bazıları El Salvador'daki sokak çetesi olan La Mara'ya bağlı gençler ve onların ebeveynleriydi. Mara Salvatrucha'nın ilk kurucuları arasında, Farabundo Marti para la Liberacion Nacional (FMLN) (Farabundo Marti Ulusal Kurtuluş Cephesi) üyeleri de vardı. FMLN, gerilla taktiklerini ve şehir terörizmini kullanarak Salvadoran hükümetine karşı bir isyanla savaşmıştı ve bunun sonucu olarak birçok Salvadoralılar, “gaziler” olarak Los Angeles'a gelmişlerdi, patlayıcılar, ateşli silahlar ve bubi tuzaklarının kullanımı konusunda oldukça başarılıydılar.

El Salvador ve Orta Amerika'da MS'in gelişmesinin, 1990'da Los Angeles'ta Rodney King ayaklanmalarının  bir sonucu olduğu söyleniyor. Salvador'da, MS'nin iki amacı vardı, birincisi; suça dahil olmak ve finansal olarak güvende olmak. İkincisi, Amerika Birleşik Devletleri'ne dönmek.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kalan ya da geri dönenler saygın olmayı istiyordu. Bunu başarmak için MS, diğer etnik çeteleri ortadan kaldırmak ya da kontrol etmek zorunda kaldı. Meksikalı suç grupları büyük ve sürekli bir hedef haline geldi.

Kuruluşundan bu yana, MS; Los Angeles ve Kuzey Virginia'daki merkezlerini aşarak genişlemiştir, ancak bu şehirlerdeki sayıları endişe verici oranlarda büyümeye devam etmektedir. Ülke çapında MS; Oregon, Alaska, Texas, Nevada, Utah, Oklahoma, Illinois, Michigan, New York, Maryland, Virginia, Georgia ve Florida'ya genişledi. Ayrıca Kanada ve Meksika'da da yayılıyorlar. Bazı raporlara göre 49 eyalete MS klikleri yerleştirdi.

Bu basit çete-klik yapısı temel olarak resmi Mara Salvatrucha 13 organizasyonunun bütününü kapsamaktadır. Örneğin, Virginia'da MS üyelerinin aylık çete toplantılarına katıldığı ve ayda bir kez (genellikle cumartesi günü) ayrı bir klik toplantısına katıldığı bilinmektedir. Bu küçük klikler, bir düzineden 80 üyeye kadar değişebilir ve her birinin kendine özgü adı olacaktır. Bir üyeye verilen gerçek takma ad, genellikle klik üyeliğine dayanır.

Çete üyeleri araba hırsızlığı, uyuşturucu satışı ve bilgisayar korsanlığı gibi birçok kar amaçlı suçlar işliyorlardı. Son zamanlarda kamyon kaçırma MS13'in popüler bir suçu hale geldi. Örneğin, Ulusal olarak reklamı yapılmış tuvalet malzemeleri veya kağıt ürünleri ile yüklenen bir kamyon, birkaç banger ile çalınabilir, Orta Doğulu ve Asyalı göçmenlerin sahip olduğu ve işlettiği bir mağazaya dağıtılabilirdi. İndirimli fiyatlarla satılan MS13 malları, zenginden çalınan ve fakirlere verilen Robin Hood etiketini çabucak kazandı.

MS13 bangerları, diğer büyük organizasyonlar gibi bilgisayarları ve diğer teknolojileri de ustaca kullanabilmektedir. Bangerlar; gözetleme cihazları, kablosuz telefonlar, çağrı cihazları ve polis tarayıcılarını taşır.

Salvadoran polisi son yıllarda çetelere karşı yoğunlaşmış, ancak suçlulara ayak uydurmakta başarısız olmuştur. El Salvador'daki sivil toplum örgütleri çete üyelerinin sayısının 30 bine yaklaştığını iddia ediyor. Mara Salvatrucha, sadece El Salvador'da değil, Guatemala ve Honduras'ın da bulunduğu bölge boyunca dominant çetedir.

Meksika
Meksika, MS13 ile uğraşırken hem politik hem de coğrafi olarak zor bir konumda bulunuyor. Ancak Meksika, ağır bir şekilde bağımlı olduğu Kuzeydeki komşusuna sırtını döndürebilmekte ve gangsterlerin Birleşik Devletler'e doğru düzenli bir akışını göz ardı etmektedir. Mara Salvatrucha 13'ün Güney Meksika sınırının çoğunun kontrolünde olduğu ve kaçakçılık olaylarının yanı sıra, yasadışı göçmenlerin paralarını Amerika Birleşik Devletleri sınırları içine yaymaya yardımcı olduğu biliniyor. Sadece Chiapas'taki Meksikalı ergenler arasında MS13 için işe alımın ayda 700'e ulaştığı biliniyor.

Amerika Birleşik Devletleri
Mara Salvatrucha'yı Amerika sokak çetelerinden ayıran önemli bir faktör, ABD'deki MS üyeleri ile El Salvador'dakiler arasında sürdürülen aktif bağlantıdır. İki ulustaki çeteler arasındaki bağlar aktif ve güçlüdür.
El Salvador'da askeri mühimmatların bulunması, ABD'deki MS'ye silahların erişimi kolaylığını sağlıyor. El Salvador'da, bir el bombası 1 ila 2 dolar ve bir M-16 tüfek 200 ila 220 dolar arasında satılıyor. Tabancalara olan talep o kadar yüksektir ki, çoğu zaman uyuşturucu ticaretleri için ödeme olarak kabul edilirler, El Salvador'da sürülen araçların tahmini yüzde 80'inin ABD'den çalındığı biliniyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasadışı göçmenler, New York, Los Angeles, Miami, Chicago, Houston ve Austin gibi büyük şehirlerdeki suçların çoğundan sorumludur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder