13 Ekim 2018 Cumartesi

Los Zetas

Los Zetas

Giriş
Yaygın suç örgütleri genellikle DTO (Drug Trafficking Organization) olarak kuruluyor, Los Zetas da bunlardan birisiydi. Los Zetas kartelinin kökleri 1990'ların sonuna kadar uzanmakta. Los Zetas ilk başlarda 31. Meksika Özel Hava Kuvvetleri (GAFEs) askerlerinden oluşuyordu. Körfez Karteli lideri Osiel Cárdenas Guillén, Sinaloa Karteli ile Meksikada bölge savaşına girmişti. Daha fazla güce ihtiyacı olduğunu düşünen Cárdenas'ın aklına bir fikir geldi. Meksika ordusundaki elit askerleri kartelin savunma gücü olmaları için kiralayacaktı. Meksika ordusunun askerlerine verdiği maaştan daha fazla ücret ödeyen Körfez Karteli GAFEs askerlerini kiraladı. Paralı askerler Meksika ordusundaki komutanların telsiz çağrı işareti olan ve Zeta diye okunan ''Z'' harfini kendilerine isim olarak belirlediler. Sinaloa Karteli ile savaş halinde olan Körfez Karteli lideri Osiel Cárdenas Guillén, kiraladığı askerleri kullanarak kendi kartelinin liderliğini korumak adına elinden geleni yapıyordu.

Uzman bir askeri geçmişi olan Los Zetas askerlerinin yaptığı işler yıllar geçtikçe büyümelerine sebep oluyordu. Körfez Karteli'nin silahlı güç kolu olan Los Zetas askerleri güçlendikçe güçlendi ve daha da ilerledikçe uyuşturucu ticareti için ittifak kurdukları Körfez Karteli ile olan güçlü bağları gevşemeye başladı. Los Zetas yarı otonom bir DTO'ya dönüştü. Bir süre sonra Los Zetas, Körfez Karteli tarafından tam otonom ilan edildi. 2010 yılında Osiel Cárdenas Guillén Meksika ordusu tarafından yakalandı ve ABD'ye teslim edildi. 25 yıl hapis yiyen Osiel Cárdenas Guillén'in ardından başsız kalan Körfez Karteli ile Sinaloa Karteli arasında büyük çatışmalar yaşandı. Los Zetas askerleri yıllardır emir aldıkları Körfez Karteli'nin yönetimine el koyma fırsatı yakalamış oldu. Bir süre sonra kartelden ayrılmalarına rağmen Los Zetas askerleri Körfez Karteli ile operasyon alanlarını oldukça dostane bir şekilde paylaştı. Ancak iki ayrı örgüt arasındaki düşmanlık 18 Ocak'tan sonra ortaya çıktı. 2010 da kıdemli Körfez Karteli lideri Jorge Eduardo Costilla Sanchez aka ''El Coss'', sırayla Victor Pena Mendoza ve Reynosa'da faaliyet gösteren bir Zeta kaptanı olan Concord 3'ün öldürülmesine öncülük etti. Los Zetas sıradan üyeleri olmasına rağmen çoğunluk olarak profesyonel askerlik geçmişi olan kişileri üyelerinin içerisinde bulunduruyordu ve hepsi aynı askeri yeteneklere sahip üyelerdi. Los Zetas'ın evrimi devam ediyor; tehdit edici veya direkt öldürücü taktikler uyguladıkları biliniyor, narkotik haberler, işkence videoları sosyal medyada açılmış siteler, bloglar yoluyla insanlara ne kadar acımasız oldukları gösteriliyor. Los Zetas, Meksika'daki bir çok büyük savaşın başlatıcısı ve öncüsüdür. Onlar Kuzeydoğudaki CDG (Cartel Del Golfo / Körfez Karteli), Sinaloa Karteli ve Meksika hükümet güçleriyle savaşırken Sinaloa kuvvetlerini Chihuahua eyaletinde tutarak Juarez Karteline de yardım etmekteler. Ayrıca Los Zetas, Zacatecas'taki ek toprakların kontrolünü ele geçiriyor; Jalisco, Nayarit, Guerrero eyaletlerini ele geçiriyor ve güneyde Oaxaca ve Chiapas eyaletlerinde Sinaloa Karteline karşı mücadele ediyor. Los Zetas Karteli; Nuevo Leon, Tamaulipas, Coahuila ve Veracruz eyaletlerinde yani kendi bölgelerinde Meksika ordusu tarafından sert bir şekilde vuruluyor. Los Zetas ayrıca Sinaloa Karteli, CDG (Körfez Karteli) ve CJNG (Jalisco Yeni Nesil Karteli) tarafından yapılan saldırılara karşı Monterrey ve Veracruz limanındaki önemli plazalar (kaleler, villalar, stash house benzeri yapıtlar) için mücadele ediyor.
Los Zetas her tarafta basılıyor. Monterrey ve Veracruz'a sahip olmalarındaki önemli zorluklara rağmen Los Zetas yerinden edilmiş gibi gözükmemeyi başarıyor. Ancak rakip grupların açık bir şekilde her iki şehre de girmesi nedeniyle şiddetin yakın zamanda önemli ölçüde artması bekleniyor. Los Zetas daha önce topraklarından çekilirken Reynosa 2010 ilkbaharında en önemli örneklerden biri olarak görülüyordu. Bu plazanın kaybı kartelin operasyonları için genel olarak zarar verici değildi. Nuevo Laredo ve bölgedeki diğer plazaların kontrolünü eline alan Los Zetas Karteli'nin, kendileri için büyük stratejik değere sahip iki şehir olan Monterrey ve Veracruz'da defansif çabaları arttırdıkları söyleniyor.

Temmuz'dan Ekim ortasına kadar Veracruz, Zacatecas, Coahuila, Nuevo Leon, Tamaulipas, San Luis Potosi ve Quintana Roo eyaletlerindeki Los Zetas'a karşı federal operasyonlar Veracruz'daki Ángel Manuel “Comandante Diablo” Mora Caberta da dahil olmak üzere 17 hücre lideri ve plaza patronu öldürüldü. Jose Guadalupe Saltillo Yanez Martinez aka ''El Dos'' ve Carlos "La Rana" Oliva Castillo, Meksika'nın Saltillo şehrindeki Los Zetas'ın komutasında üçüncü sıraya yerleştiler. Coahuila'daki iki aylık bir operasyonda hükümet güçlerinin de çok sayıda silah, mühimmat, taktik dişli ekipmanlar ile birlikte 27 ton marijuana ele geçirdiği ve yaklaşık 97 kaçırılan göçmeni serbest bıraktığı bildirildi.

Son dört ay içinde ABD ve Meksika güvenlik birimlerinde Los Zetas'ın gücü, uyumu ve yetenekleri hakkında sorular ortaya çıktı. Zaman zaman açık kaynaklardan alınan bilgiler, hükümet raporları ve sınırın her iki tarafındaki gizli kaynaklar çelişkili olmasına rağmen; Meksika kartellerine ilişkin çelişkili bilgiler doğrultusunda ülkedeki uyuşturucu savaşının istisnai derecede akıcı olduğu bilinmektedir. Los Zetas ile ilgili olarak mevcut teoriler kartelin zayıf büyüdüğü veya bölge kazanıp kazanamaması soruları etrafında dönüyor.

Meksika Milenyos gazetesinin Federal Bilgi Erişim Enstitüsü'nde Meksika Savunma Sekreterliğinin oğlu, 1.700 özel harekat askerinin öldürüldüğünü söylüyor. 8 Mart'ta yayınlanan bir habere göre bir yılda en az 1,680 GAFEs askeri ülkeyi terk etmişti. Bunların arasında eğitilmiş keskin nişancılar, piyade savaşçıları ve gelişmiş ordu sistemleri de vardı.

Tüm GAFEs yıkıcılarında, Los Zetas ya da diğer uyuşturucu kartelleri için gerekli olan maliyet bulunmuyor. Organizasyonu uzun zamanlar boyunca ayakta tutmak ve cephede üstünlük sağlamak için askeri kolluk kuvvetleri eğitim merkezinde eğitime devam etmek gerekiyor. Yeni alınan personellerin işe uygunlukları ve öğretilen temel savaş taktiklerini anlayabilmesi gerekiyor. Onlara daha sonra modernleştirilen tesislerde dövüş taktikleri de öğretiliyor. GAFEs eğitim kampları; Zeta eğitiminin derinliğini ve uyuşturucu savaşının temposunu öğrencilere en ince ayrıntılara kadar anlatıyor. Meksika hükümeti ile CDG (Körfez Karteli), Sinaloa Karteli ve La Familia Michoacana (LFM) kartellerini kendine çekip, yeni bir ittifak yaratıp ülkesindeki uyuşturucu sorununu çözmeyi amaçlıyor. Bir Zetas askeri; 2011'in başlarında temel eğitim, temel silah eğitimi ve savaş taktiklerinin öğretilmesi için profesyonel askerlerin hocalık yaptığı, üst düzey bir eğitim kampının yaptırıldığını ve kendisinin de orada 2 ay eğitim gördüğünü söylüyor. Los Zetas'ın son birkaç ay içinde çok sayıda üye aldığı söyleniyor. Ayrıca Meksika ordusunun ve diğer düşman Kartellerin yaptığı baskınlar sonucunda kartelin üye sayısının azalmadığı, kayıplarının olmadığı söyleniyor.


Örgütsel Yapı
Los Zetas DTO'nun açıkça tanımlanmış organizasyonel katmanları vardır. 3 Üst katman, olarak bilinen orijinal GAFES yıkıcılarını içerir. “Old Zetas”, orijinal Zetas'ların çoğunluğu ele geçirilmiş veya öldürülmüş, az sayıda kalmışlardır. Capo, teğmen, plaza şefleri ve gatekeepers geri kalanını temsil ediyor. Birinci kademe, Los Zeta plaza şefleri de topluca “La Compania” olarak adlandırılır. Los Zetas, başta şu anki veya eskiler olmak üzere, özellikle genç erkekleri kendilerine çekmeyi odaklandı. Askerlerin çoğu, Meksika'nın Oaxaca eyaletleri Puebla'daki yoksul ailelerden geliyordu. Los Zetas, uyuşturucu ''mules'' sağlamak için, üçüncü taraf ve resmi olmayan bağlantıları kullanıyor.
Kriminal Girişim ve Stratejik İttifaklar
Los Zetas, suç girişimlerini genişletmeye devam ediyor. Tonlarca ilaç ve uyuşturucuyu Amerika Birleşik Devletlerine, güney Teksas üzerinden sağlıyor. Sınırda bulunan Amerikan Milis güçleri zorluk çıkartsa da uzman ve profesyonel askerleri kolayca çatışmanın içerisinden sıyrılabiliyor. Güney Teksas'tan Meksika'ya toplu nakit gönderimini ayarlayan bir grup Zetas, işlerini Deep Web ve sanal para yoluyla yapıyor. Devleti ve yolsuzlukları halkın gözünde daha çok büyütmek ve kışkırtmak için şiddete başvuruyorlar. İlaç pazarının payı, Los Zetas ya da Los Zetas altında gösteren ortak suç örgütleri arasında paylaştırılıyor. Benzin, çeşit çeşit yağı ve çeşit çeşit baharatı da, onlara sahip çıkan ve onları ilk kuruldukları günden beri savunan yoksul köylere dağıtıyorlar. Zetas, askerlerini, siyah üniforma veya sıradan bir sivil gibi dolaşmalarını, cep telefonu ile birlikte otomatik silah taşımalarına izin veriyor.

Uyuşturucu ve ilaç ticaretini ya kara üzerinden, ya da deniz üzerinden yapıyorlar. Onlar için en iyi gelir kaynağı, deniz korsanlığı olmakla birlikte Meksika devleti adına çalışan bir gemide, herhangi bir silah, ilaç, elektronik bulduklarında yüklü miktarda para talep ediyorlar.

Devlet ve ordu tarafından tutulan raporlar, bu korsanların, kurbanlara fiziksel olarak zarar verdiğini iddia ediyor. Faillerin gerçekten Los Zetas DTO ile bağlantılı oldukları biliniyor Los Zetas, diğer Meksika DTO'ları gibi, stratejik olarak gevşek ittifaklar kuruyor. Kendi sağkalımları için bu örgütlerden faydalanıyorlar veya yasa dışı faaliyetlerde operasyonel kapasiteyi arttırıyorlar. Sinaloa Federasyonun da ortak bir düşmana karşı mücadele etmek için 13 İttifak iki yerde faaliyet gösterdi, Sinaloa'nın bögesini genişletmeye, yani faaliyetlerini arttırmaya çalıştığı yer olarak bilinen Sonora eyaleti ve Meksika'nın doğu eyaletlerinde, Zeta'nın ardından Gulf Cartel ile beraber çalıştıkları iddia edildi. Los Zetas, uluslararası işbirliklerini takip ediyor, ve böylece dış dünyadan haberdar bir şekilde olup, işlerini buna göre yapıyorlar. Peru ve Küba'dan gelen kokain, Sinaloa ve Gulf DTO'larında da olduğu gibi, Los Zetas'ın da çizgilerini ve faaliyetlerini genişletiyor.


Kaçakçılık Sınırının Ötesi, Operasyonel Alan
Los Zetas kendi aralığını genişletiyordu ve güç kazanmak için Gulf Cartel adına bir çok iş yapan suç örgütlerinin üstüne çöküyordu, bunu gizlice yapıyorlardı. Los Zetas ağırlıklı olarak Meksika’nın doğusunda yaşamakta ve güney eyaletlerinde faaliyet göstermekte. Gulf Cartel ve Los Zetas arasındaki durum hala değişken olsa da, İkisi de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başlıca kaçakçılık yollarını ve giriş noktalarını kontrol etmeye devam ediyordu. Güney Teksas üzerinden uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetinin kurbanı olan Amerika Birleşik Devletlerine ilaç akışı önemli ölçüde arttı. Eylül 2009 ile Mart 2010 arasında çok yüsek miktarlara ulaşan ilaç akışı Nisan 2010'da neredeyse yarıya indi ve bugüne kadar sabit kaldı. Uyuşturucu akışındaki ani düşüş, şiddete işaret ediyordu.
Narco-War
Baja California eyaletindeki Tijuana ve Chihuahua eyaletindeki Juarez şiddetli bir darbe yaşadı. Kuzey Meksika’nın gerginliğini, ordunun diğer sorunlu noktalara kuvvet uygulanmasına izin vermiyordu. Tamaulipas eyaletinde ordu, şehirlerin çoğunda kolluk kuvvetlerinden sorumluydu. Tüm polis birimlerinin değiştirilmesi Veracruz'da yaşanan şiddeti daha da çoğaltılmıştı. Çoğu kolluk kuvveti Los Zetas ile birlikte bulundu ve daha sonra görevden alındı. Körfez Karteli (CDG) ve Los Zetas arasındaki kuzeydoğu Meksika'nın kontrolü için yapılan savaşlar sürüyor ancak CDG liderliğinde gelişen bir sürtüşme kartelin operasyonlarını ciddi anlamda zorlaştırıyor ve bu Los Zetas'ın savaştaki üstünlüğünü koruyordu. Körfez Karteli tek bir yapı olarak kalırken, Metros ve Rojos grupları arasında uzlaşma olmadığını, kartelin önümüzdeki üç ila sekiz ay içinde şiddetli bir şekilde bölünebileceğinden şüpheleniyordu. Orta ve güney Meksika'da; Guadalajara, Acapulco, Chilpancingo ve Oaxaca'daki büyük plazaların kontrolü için mücadele etmek, büyük oyuncuları - Sinaloa, Los Zetas ve Şövalyeler - dahil etmeye devam ediyor.

''Zetas henüz bitmedi, Scott Stewart ve Tristan Reed tarafından.''
(Z-40) Miguel Trevino Morales
Los Alamos Grubu'nun bir üyesi olan Miguel "Z-40" Trevino Morales, erkek kardeşi Omar Trevino Morales ile Zetas grubunun bir üyesi. Los Zetas'ın uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer suç faaliyetleriyle ilgili operasyonel yeteneklerini sergilediğini ve rakiplerinin topraklarında saldırgan operasyonlar gerçekleştirmeye devam ettiği açıkça biliniyordu. 1990'ların başlarında Körfez kartelinin infaz kolu olarak ilk ortaya çıktıklarında Los Zetas, Meksika'daki şiddete yeni bir dinamik getirdi. Meksika'nın Özel Hava Kuvvetleri Komutanlığı grubundan askerler, özel askeri taktik ve silahları savaşta gösterdiler.

Bölgedeki önemli kartellerden biri olan Sinaloa Federasyonu, Los Pelones gibi askeri mühimmatla donanmış eski askerlerden oluşan kendi infazcı gruplarını iyi bir şekilde takip etmeleri ve kendi ayakları üzerinde durmalarını öğretmesine rağmen, Los Zetas; dikkatini medya ve yasa uygulamalarına verdi. Los Zetas'ın şiddetli doğası, 2010 yılının başında Körfez kartelinden ayrıldıktan ve bağımsız bir kartel örgütü haline geldikten sonra açıkça sergilendi. Grubun Eylül 2010'da ABD vatandaşı David Hartley'in Falcon Gölü'nde öldürülmesi ve Şubat 2011'deki iki ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ajanının öldürülmesi gibi derin olaylarda yer alması da Los Zetas'ın acımasızlığını da beraberinde getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder